Hoe Vaak Moet Je Je Fietshelm Vervangen Om Veilig Te Blijven?

De helm is een essentieel onderdeel van elke fietsuitrusting. In het geval van een crash kan een helm uw leven redden en daarom moet u ervoor zorgen dat deze in topconditie blijft. Hoe vaak moet je dan je fietshelm vervangen?

Het is raadzaam om uw fietshelm na 5-10 jaar te vervangen, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en het soort zorg dat u eraan besteedt. Ook als je een ongeluk hebt gehad, moet je je helm vervangen. Het is tijd om uw helm te vervangen als deze tekenen van slijtage begint te vertonen.

Moderne helmen kunnen langer meegaan dan de voorgestelde tijd. Als de helm echter niet goed past of uit de jaren ’70 en begin jaren ’80 komt, moet je deze vervangen.

Hoe Lang Gaat Een Fietshelm Mee?

De levensduur van een fietshelm hangt vooral af van hoe goed je er voor zorgt. Toch moet dit apparaat, zelfs met de beste zorg, regelmatig worden gecontroleerd op eventuele defecten.

De meeste helmfabrikanten zeggen dat een goede helm tussen de 5-10 jaar meegaat, afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt.

Integendeel, MEA Forensic meldde in 2015 dat hun testen op gebruikte helmen (zonder crashgeschiedenis) hebben aangetoond dat de schuimvoeringen hun efficiëntie jarenlang behouden.

Sommige helmen waren eigenlijk 26 jaar oud en presteerden nog steeds goed.

Uit deze rapporten blijkt duidelijk dat fietshelmen langer mee kunnen gaan dan hun levensverwachting. Toch is het altijd verstandig om het advies van de fabrikant op te volgen. Eigenlijk moet je je helm regelmatig (3-4 maanden) controleren op eventuele gebreken.

Controleer met name op scheuren en deuken in de schaal. U moet de schaal ook inspecteren op scheuren of scheiding van de EPS.

Hoe Vaak Moet Je Je Fietshelm Vervangen?

Helaas zijn sommige fietsers meestal terughoudend om hun fietshelm te vervangen. Moderne helmen zijn duurzaam en kunnen vele jaren meegaan. In sommige situaties kan echter onmiddellijke vervanging nodig zijn. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

1. Vervang Je Fietshelm Na Een Crash

Een van de meest cruciale momenten waarop u uw helm moet vervangen, is na een crash, vooral wanneer het hoofd werd geraakt.

Het schuim van de helm is gemaakt om je te beschermen bij één crash. Na die eenmalige crash is de helm geroosterd en kan hij je bij volgende incidenten niet beschermen.

Het zou suïcidaal zijn om een fietshelm te blijven gebruiken waarvan de integriteit is aangetast.

Het is geen kwestie van discussie of een helm vervangen moet worden na een crash. Het zou het beste zijn als je een nieuwe helm hebt voor je volgende rit.

2. Na Een Harde Val

Als uw helm op een harde ondergrond valt, kan deze barsten, waardoor vervanging gerechtvaardigd is. De helm kan zelfs kleine scheurtjes vormen door hem te laten vallen. Deze scheuren zijn niet moeilijk te zien. Toch zijn die fouten levensbedreigend.

Hoewel de helm er zelfs na een val perfect uitziet, moet u hem voor gebruik naar de fabrikant brengen voor inspectie. De meeste fabrikanten onderzoeken met name gecrashte helmen als ze moeten worden vervangen en vervangen ze tegen een kleine vergoeding.

3. Wanneer Het Slecht Past

De andere factor die ervoor moet zorgen dat u uw huidige fietshelm moet vervangen, is hoe deze past. Het biedt mogelijk niet de bescherming die u nodig hebt in het geval van een crash als het te strak of te los zit.

Een goede helm moet comfortabel op je hoofd zitten om blessures te voorkomen.

Ze wiegen ook naar de achterkant van het hoofd en sluiten nauw aan tegen je voorhoofd, zodat de helm stevig op zijn plaats blijft.

4. Als Er Zichtbare Tekenen Van Schade Zijn

Na een aantal jaren zal je fietshelm definitief gaan degraderen. Daarom is een regelmatige inspectie van helmen op mogelijke schade verstandig.

Op welke tekenen moet je letten om veilig te zijn?

Net als andere plastic materialen gaan fietshelmen na verloop van tijd achteruit. Toch is de snelheid van degradatie zo klein dat je het misschien niet opmerkt.

Gooi de schaal eerst weg als deze deuken begint te vertonen.

Controleer daarnaast de ventilatieopeningen op scheuren of splijten van het EPS. En als een onderdeel, zoals de bandjes, ontbreekt, moet je overwegen om een nieuwe outfit aan te schaffen.

Het belangrijkste is dat wanneer de polycarbonaat schaal begint te scheiden van de EPS, niet een tweede keer raden; ga voor een nieuwe helm.

5. Het Komt Uit De Jaren 70 En 80

Als je helm echter een antieke collectie uit de jaren 70 of 80 is, is het tijd om een nieuwe te kopen.

Deze helmen voldoen niet aan de moderne veiligheidsnormen, ook al zien ze er aantrekkelijk uit. Ze zijn niet in staat om de bescherming te bieden die nodig is bij een ernstige crash.

Opvallend is dat sommige van deze helmen geen harde schaal hebben, waardoor je zelfs bij een klein ongeluk gevaar loopt.

Bovendien kunnen helmen uit de jaren 70 een harde schaal hebben met dunne piepschuimvulling. Ook dit brengt u in gevaar bij een ongeval.

Het is mogelijk dat u de ASTM- of Snell-sticker van uw 80 jaar oude fiets niet hoeft te vervangen. Neem het gewoon voor inspectie, en de fabrikant zal u dienovereenkomstig adviseren.

Mocht je toch besluiten om een nieuwe fietshelm aan te schaffen, dan is dit de perfecte optie.

Hoe Zorg Je Voor Je Fietshelm

Elke fietshelm wordt geleverd met een gebruikershandleiding die de levensduur van het product aangeeft. Het geeft aan wanneer de apparatuur moet worden vervangen bij een aanrijding of na een bepaald aantal jaren.

Dit zijn enkele tips om de levensduur van je helm te verlengen.

  • Vermijd Chemische Blootstelling

Chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat EPS minder effectief is als ze ermee in contact komen. Als we het hebben over chemicaliën, denk je misschien aan de giftige chemicaliën die verzengende effecten hebben.

Nou, ze kunnen ook je helm beschadigen, maar we hebben het over veelvoorkomende producten zoals smeermiddelen en ontvetters. Ook zij kunnen EPS afbreken.

Helmfabrikanten raden eigenlijk aan om je helm met zeepsop schoon te maken en elke andere chemische vorm te noteren.

  • Bescherm De Helm Tegen Stoten

Je helm gaat langer mee als je op de veiligheid let. Je moet ervoor zorgen dat je helm geen stoten of stoten oploopt, tenzij er een ongeluk is gebeurd.

Zorg ervoor dat de helm op een veilige plaats wordt opgeborgen wanneer u hem vervoert of opbergt. Het is gemakkelijk om je helm te vergeten als deze niet in gebruik is. Je moet er echter voor zorgen dat de kwaliteit van je helm niet te lijden heeft onder slechte hantering.

Andere Veelgestelde Vragen

1. Hoeveel Kost Een Goede Helm?

Een kwaliteitsfietshelm kan tussen de € 500 en € 1000 kosten, afhankelijk van welke functies je nodig hebt.

Toch kosten sommige helmen minder, maar voldoen ze mogelijk niet aan een aantal cruciale specificaties.

2. Hoeveel Moet Je Uitgeven Aan Een Fietshelm?

Een degelijke fietshelm die DoT-goedgekeurd is, zou je gemiddeld ongeveer moeten kosten. High-end helmen voor fietsers kunnen behoorlijk duur zijn, terwijl producten aan de onderkant van de markt vaak veel goedkoper zijn.

Je hoeft niet veel uit te geven om een betrouwbare fietshelm te kopen.

3. Verlopen Helmen Echt?

Het EPS-schuim dat in helmvoeringen wordt gebruikt, breekt niet na verloop van tijd af. De schaal zal uiteindelijk zijn integriteit verliezen, zoals bij alle plastic voorwerpen.

Hoewel schaalplastic is gecoat met UV-remmers, heeft direct zonlicht er nog steeds invloed op. Dit tarief is echter lager.

Als je helm er vervaagd uitziet, is dat een teken dat het tijd is om hem te vervangen.

Fabrikanten raden aan om helmen om de vijf tot tien jaar te vervangen. Je kunt meer informatie vinden over Do Bike Helmets Expire in dit bericht dat we eerder hadden geschreven.

4. Kun Je Een Fietshelm Gebruiken Na Een Crash?

Je moet je fietshelm vervangen als je een ongeluk hebt gehad. Ook al lijkt het in uitstekende staat, het zal waarschijnlijk gebreken hebben die het onbruikbaar maken bij een andere tuimeling.

5. Wat Doe Je Met Oude Fietshelmen?

Voor beschadigde helmen kunt u deze inleveren voor recycling. Je kunt je helm uit elkaar halen om te recyclen, aangezien de meeste recyclingfabrieken geen materialen mengen. Zo gooi je plastic in de plastic prullenbak.

Laatste Woord

Een veelgestelde vraag over fietsveiligheid is wanneer moet je helm worden vervangen?

Fabrikanten raden aan om je helm elke 5-10 jaar te vervangen. De belangrijkste regel is om je helm weg te gooien na een val.

Ook als de helm zwaar op een harde ondergrond valt, moet je hem vervangen. Bovendien, als de shell tekenen van degradatie begint te vertonen, wacht dan niet tot je crasht om hem te vervangen. Het is belangrijk om het meteen te doen.

Het is ook een goed idee om beschadigde helmen weg te gooien om het milieu te sparen.