Boxer-puppy’s – Carpal Laxity Begrijpen

Wat Moet Je Weten?

Carpaal laxiteitssyndroom, gewoonlijk Knuckling Over genoemd, is een algemene term die wordt gebruikt om zowel hyperflexie- als hyperextensie-misvormingen bij honden te beschrijven. Op dit moment is de oorzaak van deze syndromen onbekend, maar men vermoedt dat onbalans en/of zwakte in de buig- en strekspieren de oorzaak zijn. Gebrek aan goede lichaamsbeweging of lichaamsbeweging op ongeschikte oppervlakken (zoals gladde vloeren) en onvoldoende voeding worden ook als mogelijke oorzaken beschouwd. Genetica kan ook een rol spelen. Het is op dit moment niet bekend of bokserpuppy’s vatbaar zijn voor dit type aansluiting.

Sommige rassen zijn vatbaarder voor deze aandoening dan andere. Het komt zeker vaker voor bij middelgrote en grote rassen, met rassen zoals Dobermans en Shar Peis bijzonder gevoelig. Omvallen komt vaker voor bij mannelijke puppy’s vanwege hun snelle groei. Het komt meestal voor tussen week 6-16. Knokkelen kan in een of beide benen voorkomen.

Let bij het zoeken naar tekenen van knokkelen op het draaien van de tenen, aangezien dit vaak het eerste symptoom van het syndroom is. Als u dit opmerkt, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts. Hoewel het voor een bokserpuppy mogelijk is om alleen het draaien van de tenen te ervaren en niets meer dan dit, dwz het carpale laxiteitssyndroom van de meeuw, is het een must om meteen naar een dierenarts te gaan.

Boxer Puppy Voorbenen Gebogen?

Een boxerpuppy met gebogen voorpoten moet onmiddellijk naar een dierenarts worden verwezen. Carpaal laxiteitssyndroom (ook bekend als knuckling under) is de meest voorkomende oorzaak. Hoewel het verontrustend kan zijn om uw boxerpuppy te zien lijden aan misvormingen van de voorste ledematen, is het belangrijk om te weten dat syndromen zoals carpale laxiteit relatief gemakkelijk kunnen worden behandeld en dat binnen enkele weken positieve resultaten kunnen worden waargenomen. Hoewel het vaker voorkomt bij mannelijke bokserpuppy’s, zou een overleg met uw dierenarts eerder vroeger dan later moeten plaatsvinden, ongeacht het geslacht van de hond.

Hoe Puppyknuckling Te Verhelpen?

Voordat we bespreken hoe je knokkels bij puppy’s kunt verhelpen, is het van cruciaal belang om erop te wijzen dat als je je zorgen maakt dat je puppy carpaal laxiteitssyndroom heeft, ook wel knokkelen genoemd, je je puppy onmiddellijk naar de dierenarts moet brengen. Probeer deze aandoening nooit thuis te behandelen met informatie die u online hebt gevonden. Helaas komt verkeerde informatie vaak voor, wat nog meer schade kan toebrengen aan uw trouwe viervoeter.

Als u zoekt naar informatie met betrekking tot knokkelen bij puppy’s (of honden in het algemeen), kunt u websites tegenkomen die het gebruik van tilbanden, verbandmiddelen en spalken promoten om de aandoening te behandelen. Hoewel dit misschien verstandig lijkt om te doen (wanneer een mens een probleem heeft met een ledemaat, worden vaak verbandmiddelen, tilbanden of spalken gebruikt om het probleem te behandelen), kan dit het syndroom zelfs verergeren omdat het zwakte in de spier verergeren en secundaire contracturen veroorzaken, dwz aanscherping van de spieren, gewrichtsbanden, pezen en huid in het getroffen gebied.

Knokkels kunnen meestal worden gecorrigeerd met een uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging en een veilige omgeving waarin de puppy niet kan wegglijden of glijden. Secundaire contracturen bij puppy’s kunnen het beste worden behandeld met fysiotherapie om hun herstel te versnellen.

Supplementen zoals MSM-poeder kunnen worden gebruikt om het herstel van uw puppy aan te vullen, maar dit (evenals alle andere supplementen) mag alleen worden gebruikt onder toezicht van een dierenarts.

Carpaal Laxiteitssyndroom Een Complete Gids

Carpaal laxiteitssyndroom (ook bekend als carpale hypertensie) is een aandoening die het vaakst voorkomt bij mannelijke puppy’s van grote en middelgrote rassen. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van het carpalelaxiteitssyndroom (hyperextensie of hypoextensie). Het lijkt echter niet gerelateerd te zijn aan gewrichts- of botproblemen. In plaats daarvan wordt gedacht dat de spieronbalans met de extensoren of flexoren de reden is. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in de voeding, vooral als het dieet niet uitgebalanceerd, slecht of te aangevuld is. Dit resulteert in een disbalans tussen spierkracht in de strek- en buigspieren, dwz dat de eerste zwakker is dan de laatste. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot de ontwikkeling van secundaire contracturen, dat wil zeggen het vast aanspannen van de spieren, gewrichtsbanden, pezen of huid, waardoor de beweging van het lichaamsdeel of gewricht wordt belemmerd.

Carpaal laxiteitssyndroom kan worden behandeld door een uitgebalanceerd dieet te volgen, te sporten op gras (dwz niet-glad) en een gezonde levensstijl te behouden. Hoewel sommige mensen aanbevelen om spalken, verband en slings te gebruiken om carpale hypertensie te beheersen, worden deze vormen van behandeling over het algemeen als contraproductief beschouwd; het doel van de behandeling van dit syndroom is om de spierkracht en tonus te vergroten in plaats van de spierzwakte te verergeren. Als een hond met carpaal laxiteitssyndroom lijdt aan secundaire contractanten, is drie of vier keer per dag rekken noodzakelijk. Als fysiotherapie de samengetrokken weefsels niet kan behandelen, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Dit syndroom kan, wanneer aanwezig bij puppy’s, een nogal dramatische (en zeker verontrustende) presentatie hebben. In de meeste gevallen is een operatie niet nodig om het probleem te verhelpen. Ervoor zorgen dat de puppy een uitgebalanceerd dieet krijgt van commercieel hondenvoer, regelmatig beweegt op niet-slippersoppervlakken en regelmatig fysiotherapie krijgt (vooral bij puppy’s die last hebben van secundaire contracturen) is de beste manier om de symptomen aan te pakken die worden veroorzaakt door carpale laxiteit. Veel honden herstellen binnen een paar weken.